Susadan-päivä

Viikko sitten lauantaina suuntasimme auton nokan kohti Koljun majaa Haukiputaalla. Paikalle oli saapunut ihan mukava joukko Susadan-kasvatteja omistajineen. Kiitos järjestelyistä Ainille ja Tiinalle, mukava päivä oli taas. Hepustakin oli oikein mukava päästä näkemään kaikkia viehättäviä typyköitä 🙂

Heppu ja Voltti. Kesäkuu 2016.

Heppu ja Voltti. Kuva: Tiina Ojala

Heppu 11 kk. Kuva: Kimmo Ojala

Heppu 11 kk. Kuva: Kimmo Ojala

Haukkukeitaalla

Kovin harvoin tulee nykyään täältä kotinurkista lähdettyä lenkkeilemään muualle. Nyt käväisimme muiden asioiden lomalla heittämässä pienen kierroksen Haukkukeitaalla. Ilma oli lämmin, joten lenkki jäi aika lyhyeksi, koska Vilin askel on nykyään jo sen verran raskas.

Agilitykentän reunalla otimme ”edustavat” poseerauskuvat.

Haukkukeidas kesäkuu 2016

Haukkukeidas kesäkuu 2016

Haukkukeidas kesäkuu 2016

Haukkukeidas kesäkuu 2016

Aika juoksee

Joulukuu ja koko talvi on jo takana päin, ja kesä kauneimmillaan. Ja sääskiaika kauheimmillaan… Elo on palautunut aikalailla normiuomiinsa joulukuun sairaalareissun ja sairausloman jälkeen. Toki sairastuminen aina jättää jälkensä, kun tulee muistutus siitä, että terveys ei ole itsestäänselvyys. Toipumisen jälkeen elämää onkin laitettu vähän uusiin kuoseihin mm. elvyttämällä uinunutta urheilu-/kuntoiluaktiivisuutta ja katsastamalla ruokailutottumuksia. Koirilla on tietysti tärkeä osa, kun ne huolehtivat, että omistaja saa päivittäisen perusliikunta-annoksensa.

Koiraharrastusrintamalla on edetty hitaasti kiiruhtamatta. Huono omatunto on vaivannut välillä, kun ei ole aina saanut aikaiseksi aktivoida niitä mm. jumppaamalla. Kuitenkin ihan hyvä koirakansalainen mm. Hepusta on kasvanut.

Heppu on jatkanut agilityä Active Dog -koirakoulussa Mari-open valvovan silmän alla. Kovin on kaikki vielä alkutekijöissään, ja niin se tässä iässä vielä saakin olla.

Voltin kanssa emme ole nyt ryhmässä, mutta olen ostanut sille yksittäisiä vuoroja. Vapaavuorokortti on myös hankittu kesäksi, ja kovasti kutkuttaisi joissain kilpailuissa käydä sen kanssa. Katsotaan miten innostumme.

Heppu 6 kuukautta

Heppu täyttää tänään puoli vuotta. Se on ollut jo jonkin aikaa sisäsiisti. Lenkillä jalka on noussut jo 4,5 kuukauden iästä lähtien, liekö mallioppimista 🙂 Tiina-kasvattaja oli mitannut säkäkorkeuden noin 34 senttiin. Tässä myös kasvattajan ottamia ihania kuvia.

Heppu 5,5 kk. Kuva: Kimmo Ojala

Heppu 5,5 kk. Kuva: Kimmo Ojala

Heppu 5,5 kk. Kuva: Kimmo Ojala

Erilainen jouluaika

Tämä Joulu jää kaikin puolin mieleen erilaisena kuin kaikki aiemmat. Joulukuun alussa olin itse ”remontissa” OYS:ssa, ja koirat olivat tällöin hoitopaikoissa (kiitos vielä kerran!). Voltti ja Heppu palailivat takaisin viikon vierailujen jälkeen. Vili jatkaa vielä maalaiselämää vanhempieni luona. Koiraharrastelut ovat olleet tauolla tämän kuukauden ajan, mutta Hepun treenien pariin palaan taas tammikuussa.

Joulukuun liukkaat kelit eivät kyllä tulleet mitenkään otolliseen aikaan toipumisen kannalta. Kaatumisilta ja liukastumisilta olen onneksi välttynyt, ja olo alkaa olla jo pikku hiljaa ”normaali”. Koiriakin ajatellen polut ovat ikävän liukkaita, joten ne joutuvat tyytymään nyt pääasiassa hihnalenkkeihin. Toivotaan, että keli tästä kohenee!

Pissarallia

Kun pentu tulee taloon, niin tiedossa on pissarallia ja siivoamista muutamaksi seuraavaksi kuukaudeksi. Matot kääritään yleensä varastoon ja odotetaan  sitä päivää, jolloin ne saa tuoda takaisin.

Omassa kodissani on parkettilattia (olohuoneessa ja makuuhuoneessa), joka on koiran jalalle aika liukas. Pitävämpi ja mukavampi tosin kuin laminaatti, mutta ikävästi siinäkin menee kumoon leikkiessä ja juostessa. Ja mikään ei ole niin kamalaa katsoa, kuin koira liukkaalla alustalla. Oli se sitten treenialusta tai joku muu. Päätinkin, että matot pidetään lattialla pennun tullessa (näin oli myös Voltin aikana). Matot vaihdoin vähän huonompiin, jotta mahdolliset tuhot eivät niin paljon harmittaisi.

Pissa-alustoina päätin  ensimmäistä kertaa käyttää sanomalehtien sijasta vuodesuojia. Ja ovat kyllä miljoona kertaa kätevämpiä! Ensimmäisen paketin 50 kpl (60 cm x 60 cm) ostin nettikaupasta. Hintaa tuli postikuluineen noin 20 eur. Näillä mentiin reilun 3 kuukauden ikään asti. Toisen satsin suojia, Care+ Puppy Pad -suoja-alustoja, bongasin Torista hintaan 10 eur (ovh noin 30 eur). Näitä on vielä paljon jäljellä, joten uskon, että nämä kestävät niin kauan, että Heppu on kokonaan sisäsiisti. Vuodesuojat vaikuttavat omasta mielestäni imukykyisemmiltä entä nämä koirien suojat, mutta ovathan pissatkin toki pikkupennusta suurentuneet. Pissa-alustat ovat muovimaton päällä (joka on keittiön ja eteisen lattiamateriaali).

Heppu oppi nopeasti alustoille ja matolle tulleiden vahinkojen määrän voi laskea yhden käden sormilla. Makuuhuoneen matoille ei ole tullut ainuttakaan pissaa eikä matoille ei ole tullut muutenkaan suurempaa vahinkoa. Olohuoneen matosta törröttäviä matonkuteen pätkiä on joskus mukava maistella, mutta eivät nekään kovin kauaa maistu.

Pissarallia on tiedossa vielä joksikin aikaa, sillä työpäivän aikana ehtii aina hätä tulla. Muulloin kyllä Heppu osaa pyytää aika hyvin ulos, ja rivitalopiha helpottaa elämää, kun koiran voi päästää sinne nopeasti milloin vaan.

 

Merkkipäiviä

Lokakuun merkkipäivät ovat taas käsillä. Vili täyttää tänään 17. päivä 13-vuotta ja Voltti ylihuomenna 19.10. 6-vuotta. Lisäksi Heppu tuli perjantaina 16-viikon ikään.

IMG_5086

Perhepotretti

IMG_5091

Heppu 16-viikkoa

Pentutreffeillä

Susadanin 16-viikon ikäinen H-pentue kokoontui pentutreffeille Tiina-kasvattajan luokse. Mukavasti kaikki pennut pääsivät mukaan. Kovin oli tasaisesti kasvanutta porukkaa, sillä kaikkien säkä oli 30 sentin tienoilla. Heppu mitattiin noin 30 senttiin ja painoa sillä on 4,2 kg.

Paras leikkikaveri oli sama kuin pentulaatikossakin, sillä mustat tytöt leikkivät keskenään ja Heppu paini Hillan kanssa. Kiva oli nähdä koko sakkia omistajineen ja tietysti kasvattajia.

Heppu 16-viikkoa. Kuva: Tiina Ojala

Heppu 16-viikkoa. Kuva: Tiina Ojala

Kuvat: Tiina Ojala

Metsälenkillä

Kävimme keskiviikkona metsälenkillä Vuokon ja Lillin ja Nekun kanssa. Lillillä on Vilin tapaan jo hieman vanhuuden vaivoja, joten enää lenkit eivät ole kovin pitkiä. No, 1,5 tuntia tällä kertaa metsässä vietimme.

Vuokko otti ihania kuvia kunhan oli ensin saanut kameransa asetukset kohdilleen 🙂 Heppu ei osaa vielä kunnolla paikka-käskyä, mutta ihan hyvin se namin voimalla poseerasi.

Heppu 30.9.2015

Vili, Heppu ja Voltti 30.9.2015
Heppu ja Vili 30.9.2015

RIP Vilin äiti

KoiraNetistä bongasin, että Vilin äiti Reetta (FIN MVA Gwenda Rising Sun) on lähtenyt koirien taivaaseen kunnioitettavassa 15-vuoden iässä. Hyvää matkaa!

Vili on ollut nyt aivan pirteässä kunnossa ja on toipunut pentu-järkytyksestä ihan  hyvin. Eilen teimme reilun tunnin hihna-/metsälenkin ja hyvin Vili jaksoi mukana. Lauantaina se oli myös mukana agilityhallilla, mutta täytyy kyllä sanoa, että siihen lajiin tai edes pieneen aksahömpöttelyyn, se on jo aivan liian vanha ja kankea. Onneksi on kuitenkin muita, rauhallisempia, aktivointitapoja, joissa se voi olla mukana.

Heppu treffasi siskonsa

Lauantaina ajelimme kivenheiton päähän Kuivajärvelle, jonne oli sovittu pentutreffit Hepun siskon (Hilla, Susadan Hizzy Fitz) omistajan Marin kanssa. Sisarukset näkivät nyt ensimmäistä kertaa luovutusiän jälkeen. Hillalla oli hieman pidempiraajaisempi entä Heppu ja jonkin verran myös korkeampi. Hillalla oli kova meno päällä ja Heppu joutui muutaman kerran suuttumaan sille ihan tosissaan. Mukava oli nähdä, ja jospa sitä vielä uudemmankin kerran treffattaisiin.

heppuhilla_26092015c

heppuhilla_26092015b

heppuhilla_26092015

heppuhilla_26052015d

 

Heppu rokotuksilla

Hepun kanssa kävimme 22.9. 12 viikon rokotuksilla Haukiputaan Animagissa. Puntari näytti 3,4 kg. Heppu tuntuu tavattoman pieneltä Voltin jälkeen ja sen tassutkin näyttävät niin pikkuriikkisiltä. Eiköhän siitä kuitenkin ihan sopivan kokoinen koira kasva. Rokotus meni hyvin eikä Heppu edes huomannut neulan pistoa.

Voltin kanssa kisaamassa

Piipahdimme lauantaina 19.9. OKK:n agilitykilpailuissa. Ensimmäistä kertaa kisasimme tässä hallissa, mutta pohjasta oli toki kokemusta hyppytekniikkakurssilta. Hyvä kisapaikka, mutta pohja on vaan turha kova.

Ensimmäinen rata oli Minna Räsäsen käsialaa. Ihan mentävä rata, mutta hieman oli meno hakemista, kun kisakokemusta on kuitenkin sen verran vähän. Rata meni hylyksi jo heti alkumetreillä, kun Voltti bongasi ylimääräisen putken. Tätä ennen olin jo töpeksinyt takaakierron toisella esteellä. Loppurata oli ok, ei mitään huikeeta menoa.

Toiselle radalle vaihtui tuomariksi Rauno Virta, joka nosti rimat 45 senttiin. Ei kiva. Radalla oli yksi kinkkinen kohta, jossa tuli useita hylättyjä, kun mutkaputkelta olisi pitänyt kääntyä taaksepäin. Jospa saan tähän joskus ratapiirroksen linkitettyä.  Meillä rata lähti hyvin käyntiin, mutta ennen puolta väliä myöhästyin valssissa ja Voltti tuli keinun ohi. Tästä vitonen. Radan kinkkinen kohta meni meillä hyvin, siitä ei virheitä. Loppuradalla tippui yksi rima. Voltin hyppykunto ei ole vielä parhaassa terässä ja ratatreeniäkin on aika vähän takana, joten huomasi, että loppuradalla alkoi matka jo painaa. Mutta olin kyllä tyytyväinen tähän rataan. Oma ohjauskin oli keinumokaa lukuunottamatta ihan siedettävää.

Voltin kanssa olemme nyt taas pitkästä(?) aikaa agilityryhmässä. Treenaamme maanantai-iltana, ja kouluttajana on ollut pääsääntöisesti Mikko. Syksy painottuu tekniikoiden treenaukseen. Mukava on ollut olla taas mukana. Kausikortti KAS:n treenitiloihin on myös voimassa ja siellä piipahdamme aina ehtimisen ja jaksamisen puitteissa.

 

Heppu 12 viikkoa

Heppu täytti viime viikolla 12 viikkoa. Kävimme Tiina-kasvattajalla näyttäytymässä ja samalla riiviön korvat saivat vähän painoa. Kokoa Hepulla on noin 25 senttiä, joten kovin kookasta siitä tuskin tulee. Uusia kuvia en ole saanut aikaiseksi ottaa, joten tässäpä Vuokon ottama kuva kuukauden takaa.

Voltti_Heppu_25082015

Tänään menemme ensimmäisille rokotuksille.

Hepun kanssa tutustelua

Heppu on kuulunut nyt parisen viikkoa laumaamme. Yhteiselo on sujunut ihan hyvin. Melkoinen energiapakkaus pentu on. Ehkäpä aika on kullannut muistot Voltin pentuajasta, kun muistissa on vain, että se oli niin helppo ja rauhallinen 🙂

Voltti oli aluksi ihmeissään pennun kanssa ja juoksi pakoon aina, kun Heppu tuli lähelle. Pentu luuli tätä tietysti leikiksi ja ryntäsi perään, joten hieman oli alussa meno rauhatonta. Nyt Voltti on jo rohkaistunut, ja pentu saa makoilla sen vieressä ja päälläkin. Ja on niillä myös takaa-ajo ja muita leikkejä, joita on ihan kiva seurata. Vili ja Volttihan eivät ole koskaan tällaisia leikkejä kahdestaan leikkineet, kun Vili on sen verran ”totinen” ettei ole leikkeihin suostunut. Toki Voltin ja Hepun juoksemista pitää tarkasti seurata ja rajoittaakin, kun kokoero on sen verran suuri. Mutta nätisti Voltti osaa kyllä olla.

Heppu on ollut mukana tutustumassa eri paikkoihin kuten Virpiniemen agilitykilpailuihin ja Active Dog -agilityhalliin. Lisäksi se on ollut mukana mm. Voltin hierojakäynnillä ja Voltin TOKO-treeneissä. Kävimme myös tervehtimässä Lilliä ja Nekkua; siellä vastaanotto oli viileän asiallinen 🙂 Mökillä olimme muutaman yön ja siellä olikin sitten hyvin tilaa juosta pihalla. Imurit, ruohonleikkurit, autot ja junat on kuultu ja nähty, joten monenmoista ääntä on pennun korviin jo kantaunut. Pieniä naksutteluharjoituksia olemme myös tehneet aktivointimielessä.

Toivottavasti saan kasvattettua Hepustakin kunnon koirakansalaisen. Iltahepuleiden aikaan tuntuu joskus, että mitähän tästä tulee 🙂 Aika näyttää… Söpönä Heppu ainakin osaa olla (kuva: Pirkko Riekki):

Heppu 8 viikkoa